Właściwości materiałów kompozytowych na osnowie stopu aluminium EN AW-2024 i miedzi - Kurzawa, Adam; Naplocha, Krzysztof; Kaczmar, Jacek W. (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W pracy zostały przedstawione wyniki badań wpływu umocnienia stopu EN AW2024 cząstkami ceramicznymi α-Al2O3 oraz miedzi włóknami Saffil na wybrane właściwości mechaniczne. Materiały kompozytowe zostały wytworzone odlewniczą metodą infiltracji pod ciśnieniem preform ceramicznych charakteryzujących się porowatością otwartą. Stabilność termiczną oraz odporność na deformacje preform w trakcie procesu infiltracji zapewniono przez zastosowanie do ich budowy spoiwa krzemionkowego i odpowiedniej obróbki termicznej. W pracy, opierając się na badaniach struktury i analizy powierzchni przełomów badanych po wytrzymałościowych próbach technologicznych, wykazano wpływ umocnienia na mechanikę tworzenia złomu. Przeprowadzone badania wytworzonych materiałów potwierdziły ponadto ich bardzo dobre właściwości mechaniczne oraz eksploatacyjne, takie jak twardość i odporność na ścieranie, co tworzy zakres ich potencjalnych zastosowań w budowie środków transportu naziemnego.