Układ wylotowy typu osiowego dyfuzora łopatkowego sprężarki promieniowej - Antas, Stanisław (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2018)
Osiowy dyfuzor łopatkowy jest układem wylotowym kanału przepływowego sprężarki promieniowej i osiowo-odśrodkowej, w którym następuje zmiana kierunku przepływu z promieniowego na kierunek wyznaczony przez oś komory spalania. W pracy przedstawiono metodę wyznaczania parametrów strumienia w przekroju wyjściowym układu wylotowego sprężarki promieniowej. Analiza obejmuje układ wylotowy typu osiowego dyfuzora łopatkowego. Zaprezentowano także odpowiednią metodę określania parametrów geometrycznych dla dyfuzora wylotowego tego typu. Wymienione metody mogą być stosowane w trakcie realizacji projektu koncepcyjnego sprężarki, a oparto je na równaniu zachowania energii, równaniu ciągłości przepływu, pierwszej i drugiej zasadzie termodynamiki, równaniu momentu ilości ruchu Eulera oraz funkcjach gazodynamicznych i definicjach używanych w teorii maszyn wirnikowych. Końcowa część pracy zawiera zasady doboru obli-czeniowej wartości sprężu sprężarki z promieniowym dyfuzorem łopatkowym oraz wnioski.