Badania porównawcze wybranych właściwości ostrzy skrawających z kutych, walcowanych i spiekanych stali szybkotnących - Kupczyk, Maciej Jan; Komolka, Jędrzej; Jenek, Mariusz (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W artykule w celu wyjaśnienia zróżnicowanych właściwości ostrzy skrawających z konwencjonalnej i spiekanej stali szybkotnącej podczas skrawania stali 40HM-T bez oraz w obecności płynu chłodząco-smarującego przy różnych wartościach prędkości skrawania, przeprowadzono badania weryfikacyjne tych ostrzy dotyczące m.in. ich składu chemicznego, twardości, struktury, objętości olejowej powierzchni oraz współczynnika tarcia. Na końcu artykułu zamieszczono zalecenia co do zakresu stosowalności badanych materiałów narzędziowych.