Badania wybranych wskaźników skrawalności podczas frezowania stopu INCONEL 718 narzędziami ceramicznymi - Skoczylas, Agnieszka; Zaleski, Kazimierz (Advances in Mechanical and Materials Engineering)
W artykule przedstawiono wyniki badań momentu skrawania i chropowatości powierzchni w procesie frezowania czołowego stopu niklu Inconel 718. W eksperymencie wykorzystano narzędzia monolityczne o średnicy d = 12 mm, wykonane z ceramiki SIALON. Badania przeprowadzono przy zmiennych parametrach technologicznych: ap = 0,8-1,2 mm, vc = 400-898 m/min, fz = 0,07-0,16 mm/ostrze. Zauważono, że wzrost posuwu na ostrze fz i głębokości skrawania ap powoduje większe wartości momentu skrawania Mc. W zakresie vc = 400-732 m/min następuje spadek wartości momentu skrawania Mc. Parametry chropowatości powierzchni również zależą od warunków obróbki.