Jakość wycinanych kształtów struną zbrojoną w materiałach trudnoobrabialnych - Ciałkowska, Bożena; Drechny, Szymon; Rodziewicz, Zbigniew (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2017)
W procesie cięcia kształtowego struną zbrojoną występują różne problemy z zapewnieniem odpowiedniej jakości wycinanych kształtów w materiałach trudnoobrabialnych. Pokazano to na przykładzie ceramiki technicznej. Przedstawiono również analizę możliwych przyczyn rozbieżności w ich odwzorowaniu. Wskazano sposoby możliwej redukcji wspomnianych rozbieżności oraz możliwość poprawy jakości wycinanych kształtów na przecinarce strunowej PS2Tsk.