Zastosowanie CO2 jako chłodziwa w procesie toczenia - Żyłka, Łukasz; Babiarz, Robert; Płodzień, Marcin; Sułkowicz, Paweł; Pasierb, Mateusz (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2017)
Zastosowanie chłodziwa w procesach obróbkowych ma istotne znaczenie dla przebiegu i wyniku procesu skrawania. Jedną z podstawowych funkcji, jakie spełniają chłodziwa w procesie skrawania, jest redukcja temperatury w strefie skrawania, a przez to m.in. zwiększenie trwałości narzędzia. Z uwagi na uciążliwość dla środowiska naturalnego chłodziw na bazie olejów oraz ograniczone zdolności przejmowania ciepła skrawania stale poszukuje się innych, proekologicznych mediów chłodzących, głównie w postaci gazowej. W związku z tym w artykule przedstawiono wyniki badań zastosowania ciekłego CO2 jako chłodziwa w procesie toczenia stali. Mierzono składowe siły skrawania oraz temperaturę w strefie skrawania. Porównano proces chłodzenia CO2 z obróbką na sucho i z zastosowaniem sprężonego powietrza. W wyniku zastosowania ciekłego CO2 jako chłodziwa uzyskano znaczącą redukcję temperatury oraz składowych siły skrawania.