Właściwości fizykochemiczne powierzchni wybranych materiałów po obróbce strumieniowo-ściernej - Stanisław Zaborski; Tomasz Stechnij; Jan Masalski; Dariusz Poroś (Advances in Mechanical and Materials Engineering, 2018)
Celem prezentowanych wyników badań jest ocena stanu warstwy powierzchniowej stali oraz metali lekkich w kontekście parametrów obróbki strumieniowej. Referat zawiera wyniki pomiarów, takich jak: odporność na korozję, chropowatość i mikrotwardość. Praca przez analizę materiałów prowadzi do oceny właściwości użytkowych wyrobów produkowanych z blach.