Abstrakt
A man as a conscious and rational being tries to define his place in the universe, himself in relation to the cosmos, absolute, logos and nature. Witold Koehler in the book “Animals are waiting” undertakes an analysis of key issues that arise from the man-animal relationship. He deals with the issue of animal consumption, including the question of keeping live fish in the shop, as well as hunting or training. This paper is an attempt to bring closer both the historical development of human-animal relations and their contemporary state – the attention has been paid to issues related to this state, with particular emphasis on meat consumption, and they have been shown through the prism of the concepts of Witold Koehler.
Bibliografia
Bentham, J. (1958). Wprowadzenie do zasad moralności i prawodawstwa. Warszawa: PWN.
Ceglarz, J. (2017), Niedługo wszyscy będziemy wegetarianami. Bo nie będzie innego wyjścia [Access: 13.06.2019]. Access on the Internet: https://finanse.wp.pl/niedlugo-wszyscy-bedziemy-wegetarianami-bo-nie-bedzie-innego-wyjscia-6142411231155841a.
Descartes, R. (2002). Rozprawa o metodzie. Kraków: Zielona Sowa.
Ewens, H. (2016) Co by się stało, gdyby wszyscy ludzie przestali jeść mięso? [Access: 18.02.2018]. Access on the Internet: https://www.vice.com/pl/article/yvydjg/co-by-bylo-gdybysmy-wszyscy-przestali-jesc-mieso.
Gelb, M.J. (2017). Myśleć jak Leonardo da Vinci. Poznań: Rebis Dom Wydawniczy.
Hume, D. (1963). Traktat o naturze ludzkiej. Warszawa: PWN.
Jak są zabijane zwierzęta? (2009) [Access: 13.06.2018]. Access on the Internet: https://www.ppr.pl/przemysl-miesny/jak-sa-zabijane-zwierzeta-153124.
Koehler, W. (1981). Zwierzęta czekają. Warszawa: Krajowa Agencja Wydawnicza.
Kowalski, M. (2013), Jesteśmy zwierzętami. Wywiad z prof. A. Elżanowskim [Access: 13.06.2018]. Access on the Internet: http://wyborcza.pl/1,87648,14287804,Jestesmy_zwierzetami.html
Książka o prawach zwierząt (2014) [Access: 18.02.2018]. Access on the Internet: http://czarnaowca.org/download/ebook_o_prawach_zwierzat.pdf.
Leibniz, G.W. (1955). Nowe rozważania dotyczące rozumu ludzkiego. Warszawa: PWN.
Łukaszewicz, N. (2010). Prawa zwierząt w kontekście społeczeństwa obywatelskiego i przeobrażeń cywilizacyjnych [Access: 24.12.2017]. Access on the Internet: http://niechcianeizapomniane.org/filozofia-praw-zwierzat/.
McCartney, P., McCartney, S., McCartney, M. (2012). Poniedziałki bez mięs, Poznań: Publicat.
Montaigne, M. (2004) Próby, t. II. Kraków: Zielona Sowa.
Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy (2015) [Access: 13.06.2018]. Access on the Internet: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19090833,przetworzone-mieso-na-jednej-liscie-z-azbestem-who.html.
Schopenhauer A. (2009). O podstawie moralności. Warszawa: Vis-a-Vis Etiuda.
Singer, P. (2004). Wyzwolenie zwierząt. Warszawa: PIW.
Spinoza, B. (1954). Etyka w porządku geometrycznym dowiedziona, Warszawa: PWN
Stecko, J. (2011). Homo crudelis – koncepcja natury ludzkiej Mariana Zdziechowskiego w zderzeniu z czasami współczesnymi. Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej, seria: „Ekonomia i Nauki Humanistyczne” nr 1.
—— (2018). Subjectivity of animals and their moral status ‒ historical aspect, Humanities and Social Sciences, No. 3.
Ślipko, T. (2009). Bioetyka. Kraków: Wydawnictwo Petrus.
Św. Augustyn (2003). O Państwie bożym, t. II. Warszawa Wydawnictwo: De Agostini Stan.
Tylikowska, A. (2017). Czy wszyscy zostaniemy weganami [Access: 18.02.2018]. Access on the Internet: https://www.polityka.pl/jamyoni/1714802,1,czy-wszyscy-zostaniemy-weganami.read
Zarosa, U. (2016). Status moralny zwierząt. Warszawa: PWN.